.

.

miercuri, 23 aprilie 2014

Moara Assan


Trecand pe str. Lizeanu am remarcat in spatele caselor populate cu minoritari o contructie imensa, din caramida rosie, in ruina. Dupa un search rapid pe „Goagal” m-am lamurit. Este vorba de Moara lui Assan, prima moara cu aburi din tara noastra. Construita in 1853, este declarata monument istoric si face parte din Patrimoniul National Industrial. 


Ultimul actionar al Fabricilor Assan a fost arestat de comunisti, torturat si aruncat de la etajul 5 al Politiei Capitalei, moara fiind nationalizata de regim.
Dupa revolutie a inceput dezmembrarea sistematica a constructiei, Statul neasigurand paza monumentului, intrucat valoarea imobiliara a terenului contine multe zerouri.






 La ora actuala, cladirile ramase reprezinta refugiu pentru cersetori, bloc de desen pentru grafferi,  job full time pentru hotii de fier vechi (se fura zi si noapte. Pozele au fost facute in jurul amiezei, iar in cladirea principala erau aprox. 8 persoane cu ciocane, bomfaiere, etc) si refugiu pentru drogati.



In loc sa fi fost reconditionata si inclusa in vreun circuit turistic sau transformata in muzeu, investitia fiind amortizata in timp, s-a preferat abandonarea totala din partea autoritatilor, interesul principal fiind valorificarea terenului ocupat de moara. Pacat !







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu